Kummallinen mieleni

Mevlutin tarina

Nobel-proosaa

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni, Tammi 2017

Orhan Pamuk ( s. 1952) on turkkilaisten rakastama kansankuvaaja. Kummallinen mieleni on pitkä kertomus turkkilaisesta katukauppiaasta. Kirja alkaa räväkästi morsiamen ryöstöllä, jonka kirjan päähenkilö, maaseudulta Istanbuliin muuttanut Mevlut ystävineen suorittaa. Mutta vaikka morsian oli suostuvainen ryöstöön, ja asiat onnistuivat vaikeuksista huolimatta, ei vuosikausia kestänyttä mykkäkoulua vaimon kanssa voitu välttää.

Mevlut työskenteli mm. pikaruokakauppiaana ja joutui ryöstön uhriksi. Hänellä oli kuitenkin tapana kääntää epäonni onneksi ja sillä tavoin selvitä vaikeistakin koettelemuksista. Kirja seurailee Mevlutin lapsuutta, kouluikää ja aikuisuutta ja kuvaa siinä samalla turkkilaisen proletariaatin elämää.

Pamuk on kuulu siitä, että hänellä on kyky tasapainoilla idän ja lännen intressien välillä ja yhdistää eri kulttuuripiirejä teksteillään. Kärkeviäkin kannanottoja on kirjailijalta kuultu ja hän on saanut niistä myös rangaistuksia. Rangaistukset ovat olleet kuitenkin lieviä, sillä kirjailijalla on hyvä maine Turkin kansan keskuudessa.

Lueskelin kirjaa, joka on tietyllä tavalla Pamukin naturalistista tuotantoa ja kuvaa päähenkilön vaiheita yksi yhteen. Pamuk on kokeillut myös postmodernia ilmaisua. Kirja vaikuttaa joltisenkin selkeältä ja jokamiehelle sopivalta koosteelta, jos toisaalta jaksaa seurailla päähenkilön vaiheita orjallisesti raportoivaa tekstiä. Turkkilaisesta kansanluonteesta ja kulttuurista kirja antaa monisyisen ja rikkaan kuvauksen.

Päähenkilön enkelsisko Rayiha, jonka hän sai omakseen morsiamenryöstön kautta menehtyy ja Mevlut suree menetystä kolmen tyttärensä kanssa:

Luojan kiitos, naiset eivät saa mennä hautajaisiin. En olisi kestänyt sitä. Kun miehet lähtivät moskeijaan, me naiset jäimme Mevlutin tyttöjen kanssa kotiin ja itkimme yhdessä. Joskus huoneen tällä laidalla itkettiin, kunnes tämä laita hiljeni ja toinen laita aloitti. ”

Jouko Varonen

Vastaa