Lisää virtaa liikunnasta, Valitut Palat

Kotonakin voi kuntoilla

Seikkaperäinen kuntoiluopas

Lisää virtaa liikunnasta, Edistä terveyttä, ehkäise sairaudet ja lisää elinvoimaasi, Valitut Palat 2017

Oletko ajatellut, että ei ole yhdentevää, miten nouset makuulta aamulla? Entä oletko tietoinen, että liikuntaa voi harrastaa kotioloissa. Onko jumppapallo sinulle tuttu?

Näitä ja monia muita asioita sisältyy tähän kirjaan, jota pidän todella tärkeänä uutuutena kuntoliikunnan alalta. Kirja kehottaa ensiksi tutkimaan edellytyksiään vaikkapa lääkärintarkastuksen kautta. Lääkärin ohjeistus on erityisen tärkeää, jos sinulla on kroonisia sairauksia tai olet merkittävästi ylipainoinen.

Jos kuntoillessa tuntuu kipua esim. nivelissä, on viisainta keskeyttää kuntoilu vähäksi aikaa. Itseään ei saa kuormittaa liikaa vaan vähitellen rasitusta lisäämällä päästään parhaisiin tuloksiin. Samanhenkisten kavereiden kanssa saa kuntoilusta enemmän huvia ja hyötyä. Laadi itsellesi kuntoiluaikataulu ja pidä siitä kiinni. Vaihtelu virkistää kuntoilussakin. Kuntosalin ja uimahallin sijasta voi tehdä vaikka puolen tunnin lenkin välillä. Sopiva vaatetus ja jalkineet ovat tärkeitä. Jos kuntoilu ei joskus kiinnosta ja aikataulu notkahtaa, on hyvä tietää, että kokonaisuus on tärkeintä. Seuraavalla viikolla taas entinen rutiini.

Kirja on erittäin hyödyllinen ja hyvä. Suuri osa sen ohjeista sopii kotona toteutettaviksi. Kuntosalikirjat ovat sitten erikseen. Kuvitus on havainnollista ja tekstit selkeitä.

Yhteenkuuluvaisuuden tunne on tärkeää kuntoilussa. Usein kumppani löytyy aviopuolisosta, mutta on olemassa myös jumpparyhmiä, joista voi löytää samojen asioiden parissa puuhailevia kavereita.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa kuntoilua. Se pitää suhteuttaa kuitenkin ikään ja edellytyksiin. Jopa korkeaan ikään ehtineet hyötyvät kuntoilusta.

Sijoitan tämän kirjan kunniapaikalle kirjahyllyyni ja etsin siitä kotikonsteja kuntoiluharrastuksen laajentamiseksi. Mutta ensin kyllä hankin sen jumppapallon, taidanpa pyytää sen joululahjaksi.

Jouko Varonen