Lumoava Helsinki, 200 luontoelämystä

Helsingin luontokohteita

Suomenlinnasta Viikkiin

Lumoava Helsinki, 200 luontoelämystä, toim. Jussi Helimäki, Edita kustannus 2017

Helsingissä on luontokohteita aivan patikointimatkan päässä. Joskus ne ovat puistoja, joskus vanhoja puita tai hiidenkirnuja. Mutta mukaan mahtuu oivallisia kohteita mm. lintubongareille. Lueskelin kirjaa mielenkiinnolla ja kiinnostusta tietysti lisäsi kirjan oivallinen kuvitus. Kirjan alkusanoissa Helsingin ympäristönsuojelupäällikkö Päivi Kippo-Edlund toteaa mm. että koskaan aiemmin ei ole tehty näin kattavaa teosta Helsingin ympäristökohteista ja luontoretkipaikoista. ” …Urbaanissa Helsingissämme on paljon monimuotoista alkuperäistä luontoa ja virkistysalueita asukasmäärään suhteutettuna. … Hienointa on, että sykähdyttäviin luontopaikkoihin pääsee hyvin julkisilla kulkuneuvoilla tai vaikka pyörällä. Jopa puolessa tunnissa voit piipahtaa lähimetsässäsi Keskuspuistossa tai hengittää meri-ilmaa lähes ulkosaariston tunnelmissa kaupunkimme rannoilla.”…

Itse olen luontokuvaaja ja luonnon ystävä. Niinpä kirjan valokuvin tallentamat näkymät merestä rannikkoineen ja saarineen, Vanhankaupungin alueesta sekä Keskuspuistosta tuntuvat olevan sopivia alan harrastajan kohteiksi. Muista hyvistä kohteista voi mainita esim. Suomenlinnan ja Kaivopuiston, Viikin sekä Vallisaaren.

On tosi hienoa, että kirjaan on tallennettu luonnon yksityiskohtia, rotkoja, hiidenkirnuja, kuten Kivikon hiidenkirnut, tosi vanhoja puita, kuten Kuninkaan tammi, tai vaikkapa vanha mänty, jonka sisällä on muurahaispesä. Vanhankaupunginkoskella voi tavata koskikaran talvisissa puuhissaan, Vartiosaaressa on mahtava siirtokohkare, joka kertoo omaa kieltään ikivanhoista ajoista, Kyläsaaren ranta on pikkulintujen suosiossa ja siellä voi tavata esim. tiklin. Rastilan neva on 0,8 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue jossa on mm. avointa nevaa ja karpaloita, kihokkeja, maariankämmekkää ja suovalkkua. Alueella on merkittyjä polkuja ja pitkospuita. Viikin ( lukuisia lintuhavaintotorneja, huomattava lintujen muutto- ja pesimäalue) ja Vanhankaupungin seutua ei kannata unohtaa, jos on kiinnostunut vaikkapa linnuista.

Kaunis ja hyödyllinen kirja urbaanille luonnon ystävälle.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa