Piitu Nykopp Nukketaidetta

Piitu Nykopp: Nukketaidetta, Täky Galleria, Lappeenranta 6.10. – 30.10. 2017

Nukketaiteilijaksi kehitytään

Piitu Nykopp – Nukketaidetta

Käsityöläisen ja taiteilijan koulutuksen omaava Piitu Nykopp on ripustanut mm. naishahmoja Täky-gallerian näyttelyyn. Ensin ajattelin tullessani hahmojen luo, että ne ovat ns. tavanomaisia nukkehahmoja, mutta kun kuvasin teoksia ja katsoin niitä läheltä, huomasin, että taiteilijalla on ollut sekä taiteellista silmää, että viitseliäisyyttä luodessaan nukkehahmoja, joista tehty installaatio on todella puhutteleva.

Taiteilija itse sanoo, että lähes kolmenkymmenen nuken muodostama teos ”Naisena” kuvaa naiseuden monimuotoisuutta. Yksittäisen nuken muodot piirrän kankaalle vapaalla kädellä. Ompelen ja täytän hahmon, laminoin pintaan paperin ja gessoan sen. Näin saadun kolmiulotteisen ”maalauspohjan” maalaan akryyliväreillä.”

Näyttelyssä on myös yksittäisiä veistosmaisia nukkeja. Kokonaisuus puhutteli minua ja kun zoomasin kameralla kuvaa toistensa lomassa väikkyvistä naishahmoista, aloin käsittää mistä näyttelyssä on kysymys.

Näyttelyn valvoja, Nikolai Balabin kertoi, että näyttelyissä on kysymyksessä muotoilusyksy 2017 kokonaisuus ja tämä näyttely on osa sitä. Itse Balabin on venäläissyntyinen kuvataiteilija, joka tuntee myös korumuotoilun salat.

Pienen lapsen nukkemaailmasta on kehittynyt taiteenlaji, joka tuo tässä näyttelyssä esille kauniin tuntuman siitä, että nukke on ollut taiteilijalle monipuolinen ja vahva ilmaisun väline. Aivan nopeasti ei kehitys ole kulkenut, vaan vaiheittain, opiskelun ja henkilökohtaisten löytöjen kautta.

Taiteilijana minua kiinnostavat kuvataiteen ja käsityön rajapinnat. Nukketaiteeseen olen voinut yhdistää vahvuuteni niin taiteilijana kuin kädentaitajana. … Materiaalien ja tekniikoiden kehittely on uudistanut ilmaisutapaani. Nukke ja nukeksi kutsuttava hahmo on avautunut minulle vuosi vuodelta moninaisempana, mikä on ylläpitänyt kiinnostustani nukkeihin.”

Jouko Varonen

 

 

Nikolai Balabin ( näyttelyn valvoja)

 

 

 

Vastaa