Oliver Burkeman: Neljätuhatta viikkoa, Miten käytät loppuelämäsi päivät, Siltala Kustannus

Kaikki paitsi purjehdus on turhaa

Opi oikea tapa tuhlata kallisarvoinen aikasi

Oliver Burkeman: Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät? Siltala Kustannus 2022

Niinpä se vain on, että arki- tai lomapäivät vilahtavat hetkessä ja paljon tärkeää jää tekemättä. Ihmisillä ovat kännykät täynnä viestejä, jotka vaativat aktiviteetteja.

Niinpä se Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi – kirjan sankari vain päätti karata metsään oravanpyörästään ja heittää kännykän järveen. Nosti toki rahaa muhkealta pankkitililtään.

Burkeman on paneutunut syvemmin ja lähes tieteellisesti ihmisten ajankäytön ongelmiin. Joskus huomaa, kun päivä painuu mailleen, että 80% tärkeistä asioista jäi tekemättä ja päivä kului joutavuuksiin.

Siteerailla pitää Burkemania, sillä tämä aihepiiri on ollut ja tulee olemaan eräs ihmisten tärkeimmistä probleemeista:

…”Vapaa-ajasta nauttiminen vain sen itsensä vuoksi – minkä voisi kuvitella olevan juurikin koko idea – alkaa tuntua riittämättömältä. Jos vapaa-aikaansa ei kohtele sijoituksena tulevaisuuteen, alkaa tuntua siltä, että epäonnistuu elämässä jollain epämääräisellä tavalla”…

Niinhän se Valamon luostarin entinen munkki Savva tuumi minulle, että mihin sulla on kiire ( tein poislähtöä luostarilta). Savva hymyili ja sanoi, että mie teen vain mansikkahilloa, en kiirehdi minnekkään.

Kirja tarjoaa monipuolisia näkökulmia ajankäytön ongelmiin. Kannattaa lukea opiksi ja ojennukseksi. Aion tutkia sitä lisää, sillä jokapäiväiseen ajanpuutestressiin moni on kupsahtanut kesken parhaan nuoruuden uhonsa.

Tarjoan varovasti arvosanaa excellent.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen