Pia Callesen: Elä enemmän, mieti vähemmän, Irti masennuksesta ja surusta, Tammi Kustannus

Ajattele mukavia

Ajatusmaneereita voi ohjailla

Pia Callesen: Elä enemmän, mieti vähemmän, Irti masennuksesta ja surusta, Tammi Kustannus 2022

Niinhän ne monet elämäntaito-oppaat neuvovat, että pitää kirjata arjesta ne kivat ajatusmaneerit, joista tulee hyvä mieli.

Sama se on myös tekemisten suhteen. Turhapa sitä on puuhata semmoisia, joista ahdistuu, jos nimittäin on varaa valita.

Surun suhteen olen kuullut viisaiden neuvoja, että suru on itkettävä ja elettävä. Piilotettu suru on monen masennuksen alku ja juuri.

Mutta tämän kirjan tekijä on tanskalainen psykologi, jonka teokset valottavat sitä, miten voi ohjailla tajuntaansa pois masentavista mietteistä. Masennus kun on monen sairauseläkkeen syy ja siihen suhtaudutaan vakavasti. Tilanne voi hoitamattomana johtaa ns. ”henkilökohtaiseen ratkaisuun”.

No kirjan tekijä jakaa itsehoito-ohjeita, kun Suomessakin usein on tapana tehdä masentuneen potilaan elämä ihanaksi kirjoittamalla resepti tai pari ihmepillereitä.

Suomalaiset ovat tunnettuja synkistä mietteistään, sehän tiedetään:

…”Ihminen on joko sataprosenttisesti lamaantunut, niin että hänen voimansa riittävät vain makaamiseen parantumista odotellen, tai sitten täysin mielensä herra. Näin asiat eivät kuitenkaan ole. … Ihminen voi olla yhtä aikaa sekä surullinen, että iloinen. Tuntea samaan aikaan sekä rakkautta, että vihaa.”…

Ihminen voi kuitenkin ohjata itsensä sosiaalisiin tilanteisiin muiden kanssa ja vapautua murheista. Samalla tavalla hyvä elokuva tai kirja saa hänet unohtamaan omat vaikeutensa tai jopa saamaan parantavaa vertaistukea. Sohvan pohjaan ei kannata jäädä murheitaan märehtimään.

No nyt elämme korona-aikaa ja mökkihöperöitä riittää. Mutta luontoa ja lenkkeilyä ei vielä ole kielletty. Kun lenkkitutun kanssa nauraa käkättelee, niin kotiin tulee masentuneen jurrikan sijasta ihanneaviomies vaaleanpunaisen ruusukimpun kanssa.

Semmoinen voima on muilla ihmisillä. Pitää vain osata vähän kuuntelun taitoakin, eikä märehtiä omia murheitaan koko ajan. Jos huumorin taitaa sosiaalisissa suhteissa, niin sitten elämäntaito nousee tosi korkealle levelille.

Hyvä kirja. Herättää positiivisia ajatuksia.

Kiitosta kiitosta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen