Pikkuväen poluilla, Tuula Aaltonen

Puistojen, vesien ja puutarhojen pikkuväkeä

Lämminhenkinen kirja lapsille

Tuula Aaltonen: Pikkuväen poluilla, kuvitus: Miranda Mord, Haamu-kustannus

Metsät, pellot, puutarhat, lammet ja puut ovat täynnä pikkuväkeä, kun sen vain huomaa. Tämä kirja auttaa lapsia laajentamaan mielikuvitustaan ja luovuuttaan henkiolentojen kanssa.

Hauki nappaa pienen sorsanpoikasen ja emolla on hätä. Mutta pikkuväki auttaa. Poikanen on toki hengissä, hauki vain haluaa kiusata sitä, koska on niin yksinäinen. Niinpä haukikin saa ystäviä ja siitä tulee kiltti. Pikkusorsa tietysti palautetaan äidilleen.

Kirjan tarinat ovat lämpimiä eikä niistä heijastu pelkoja. Hiisikin, vaikka tuntuu pelottavalta olennolta, on pohjimmiltaan kiltti ja auttavainen. Ulla tekee hyviä pullia ja joskus hiiret napsivat niitä suihinsa ja nakertavat jopa reiän jauhopussiin. Mutta Ulla tietää keinot. Hän antaa hiirille oman pullan aika usein ja nämä lopettavat kiusanteon. Viettävät kiitollisina pullajuhlia.

Toki kirjassa on myös henkiolentoja, jotka pystyvät jopa parannusihmeisiin, mutta tämän tarinan juju on siinä, että lämminhenkinen suhtautuminen lähimmäisiin voi myös parantaa.

Viivähdin kirjan parissa kunnes takakansi tuli vastaan. Sen luonnonläheistä kukkaiskieltä on kiva lueskella aurinkoisena kesäpäivänä. Loppuidyllit jokaisessa ongelmassa ovat tietysti hyviä ja lapsille sopivia.

Erityisplussat kirjan värikkäästä ja taiteellisesta kuvituksesta. Sen myötä moni lapsi voi päästä vielä paremmin sisälle lämpöisiin taikamaailmoihin.

Toisinaan Mummelilla oli ruuhkaa. Hän jatkoi parantamista ja kiireetöntä elämäänsä tyytyväisenä. Niihin aikoihin paikkaa alettiin kutsua Tuhannen Tuskan Kahvilaksi. Mummeli on jo muuttanut muualle, mutta kahvilassa käynti on edelleenkin erikoisen virkistävää. Kokeile itse!”

Jouko Varonen