Satumaa, Reijo Taipaleen tarina

Taipaleen tie

Satumainen laulaja

Hellevi Pouta: Satumaa, Reijo Taipaleen tarina, Karisto 2017

Taisin olla kymmenvuotias, kun Reijo Taipaleen hitti Satumaa levytettiin. Sen jälkeen Reijo Taipaleen elämä on kulkenut musiikkipiireissä. Onnellinen avioliitto ja hienot lapset ovat olleet miehen tukena vaikeissakin vaiheissa.

Taipale on laulaja, joka ei tee liiaksi numeroa itsestään, vaan kunnioittaa yleisöään pukeutumalla siististi ja kokeilu kesäparran kanssakin jäi viimeiseksi, kun yleisö halusi nähdä vain siloposkisen idolinsa.

Taipale oli metsätyömies, mutta löi piankin parikymppisenä kirveen kantoon ja tuumi: – Nyt riitti, lähden Helsinkiin laulajan oppiin. Miehen tie levyttäväksi taiteilijaksi olikin suhteellisen selkeä ja nopea. Hän pääsi musiikkipiireihin ja kun sitten tuli Satumaan vuoro, oli tie siloiteltu kansansuosikiksi. Laulajalla oli alkoholin ja juhlimisen suhteen tiukka linja. Ainakin hän halusi antaa itsestään kuvan rehtinä suomalaisena miehenä. Toki sattui yksi kyseenalainen autokolari, mutta Reijo tiesi totuuden: – Jos lantakasaa tonkii, niin haju leviää joka suunnalle. Niinpä hän ei antanut haastatteluja hairahduksestaan vaan maksoi neljän tonnin sakot ja jatkoi vakaata ja takuuvarmaa tangolaulajan työtään. Pian yleisökin otti miehen jälleen omakseen.

Kirja on selkeä ja ilmavasti taitettu. Se kertoo kursailematta, mutta skandaalinpoikasia etsimättä, tangolaulajan tarinan. Satumaa-tango jäi pysyvästi Taipaleen ohjelmistoon. Siinä kuvataan suomalaista mielenlaatua, unelmia ja jopa pettymyksiä ainakin rivien välissä. Taipale on vähentänyt keikkailuaan tänä vuonna, mutta hän on, Kari Tapion sanoja laitakseni, Suomen ainoa tangoruhtinas.

Kirja on todellinen namipala tangon ja Taipaleen ystäville. Itse lukeudun näihin. Hellevi Pouta, kirjan tekijä, liikkuu teksteissään turvallisilla aaltopituuksilla, vaikka anekdootteja vilisee melkoisesti. Taipale itsekään ei halua avata elämäänsä liikaa yleisölle, vaan tekee mieluummin sitä, minkä osaa, laulaa tangoa ja tekee sen taidolla.

Jouko Varonen