Tiitu Takalo: Memento mori, sarjakuvaromaani, WSOY Kustannus

Sarjakuvaromaani vaikeasta aiheesta

Kun aivoverenvuoto yllättää

Tiitu Takalo: Memento mori, WSOY Kustannus 2020

Kuvataiteilijat ovat kovia kokeneita. Kirjan taiteilijalle on kuitenkin onnistunut saada tunnustusta. Elämä soljuu rauhallisesti. Mutta sitten tulee se kohtalokas yhden oluen ilta. Eipä ole tullut ennen otettua.

Tuli soiteltua ensiapuun. Puhelinvastaaja seuloi soittajia. Annettiin numeroita. Mikä niitä muistaa. Pää oli kuin helvetin tulipallo. Välillä helpotti. Jospa se siitä. Joku kehotti soittamaan ensiapuun ja ambulanssimiehet mittailivat rauhallisesti. Ottivat sentään mukaansa. Tutkittiin, diagnosoitiin. Lopulta selvisi hirvitys.

Aivoinfarkti taisi olla.

No maineiskas sarjakuvapiirtäjä päätti jossakin toipumisen vaiheessaan tehdä ehkä terapiatyönä muhkean sarjakuvaromaanin, jossa teksteillä on aika suuri merkitys. Suuri osa kuvista kun on vuoteessa makoilevan potilaan kasvoja. Mutta kaikki kunnia Takalolle. On tullut sarjakuvafinlandiaa ja puupää-hattua, että kannattaa niiden naamojen sävyjä ja niistä välittyviä tuntemuksia tutkia tarkkaan.

Kirja on tietysti jo ilmestynyt nettiversioina ja joskus tuntuu, että tarvittaisiin vaihtelua kuvaskaalaan. Tekstit puhuvat toki omaa kieltään kuvataiteilijan ahdistuksesta, jota vielä pahentaa aivoinfarkti. Takalo on taiteilija isolla T:llä. Siksi häntä viedään erilaisiin projekteihin kuin litran mittaa. Joskus tulee mukaan normaalin työuupumuksen sävyjäkin. Onneksi kuitenkin taiteilija  oppii myös uuden tavan suhtautua elämän haasteisiin ja -laatuun.

Kirjahan pitää lukea ja katsella tarkkaan. Se ei ole ”normaali” efektiivinen tai seksistinen sarjakuvaromaani. Nyt päähenkilö jämähtää sairaalan petille ja valottaa tuntemuksiaan jotka vaihtelevat pimeästä tajuttomuudesta manian huipulle ja luomisvoimaisista kausista depressioiden kynsiin.

Niin se vain on, että mestarit pääsevät harvoilla vedoilla yli sen mitä normaalit populaarit strippinikkarit eivät tavoita koskaan. No onhan se jotakin, jos masennuksen sijaan piirroksille nauraa hörähdellään ja niistä kerrotaan vitsejä kavereille.

Takalo on ottanut haasteen ja onnistunut siinä kuin aivokirurgi vaativassa työssään. Ihailtavaa on hänen tarkkanäköisyytensä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen