Urheilun mammuttitauti, Aviador-Kustannus

Mielenkiintoinen kirja

Huippu-urheilun salatut juonet

Sami Kolamo: Urheilun mammuttitauti, Aviador-kustannus 2018

Muistuvat tätä kirjaa lukiessa mieleen ”pikkujutut” suomalaisessa urheilussa, kun talonmies piikitti Martti Vainioon anabolisia steroideja ja joillekin pistettiin suoneen stydimpää verta ennen kilpailua. Paavo Nurmi meni ruotsalaisten ansaan, kun otti vähän tuohta juoksuistaan Yhdysvalloissa. Kirjassa hipaistaan myös hiihtourheilumme mustia hetkiä Lahden MM-kisoissa.

Mutta nämä edellämainitut muistelukset ovat vain vähäisiä hairahduksia. Isot pomot huippu-urheilussa ja jalkapallossa ne vasta osaavat tehdä hommasta tosi likaista, sotkeutua huumebisnekseen, mafiaan ja diktaattorien vallankäyttöön vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Kun tavoitteisiin ei muuten päästä manipuloidaan dopingnäytteitä tai pelataan sopuotteluita.

Varsinainen bisnes alkoi 1900 – luvulla kun alettiin kaupitella isojen kisojen televisiointioikeuksia. Kirja on jossakin mielessä kuin jännityskertomus, jossa on kaikki järjestäytyneen rikollisuuden argumentit ja urheilijaparat ovat vain pelinappuloita. Lueksin kirjaa kesäiltana saunan jälkeen ja eipä tullut mieleen lopettaa ennenkuin takakansi kolahti esille.

Urheilu oli ajanvietettä ja indoktrinaation keino – terveyttä edistävää toimintaa ja valmistautumista sotaan. Se oli myös tärkeä propagandan väline. Urheiluvoitot ulkomailla inspiroivat nationalistisia voimia kotimaassa. Näin tapahtui etenkin 1930 – luvulta alkaen olympiakisoissa ja jalkapallon MM-kisoissa.”

Kirjassa vilahtelevat tuttujen diktaattoreiden nimet, joille oli tärkeää pönkittää toimintaansa menestyksellisillä olympialaisilla ja jalkapallokisoilla. Mikään ei ole muuttunut, kun elämme nyt kuumia jalkapallon MM – tunnelmia Putinin Venäjällä.

Luin kirjaa mielenkiinnolla ja arvelin, että kirjan tekijäkin on ollut asiassa koko psyykellään. Sen kertoo jo lukujen pituus ja joskus toistoinenkin esitystapa.

Jouko Varonen