Urheilun valot ja varjot, Kaarlo Kangasniemi/Seppo Heiskari, Palmberg Publishing

Nauhuri mukana Kalle Kangasniemen pakeilla

Huikea elämänkertakirja

Kaarlo Kangasniemi: Urheilun valot ja varjot, Palmberg Publishing, 2019

Enemmän kuin Kaikkivoipaan, minä uskon kylmään rautatankoon. Se ei leiki jesuiittaa, vaan on mikä se on. … Paavo Nurmi sanoi, että antaisi kaikki mitalinsa pois, jos saisi terveytensä takaisin. … Ajattelin kerran lastata veneen täyteen kaikesta nostamiseen liittyvästä roinasta, soutaa ulapalle ja hulauttaa kaikki mereen, mitalit, pytyt, lehdet ja kuvat.Vaan mistä minä sitten muistaisin, kuinka upeaa nostaminen oli.”

Itselleni tuli mieleen tätä uskomatonta ja verbaalisti mojovaa tekstiä lukiessani se kerta, kun olin Joensuun urheilutalolla, missä Kulta-Kalle pisti rautaa tankoon, niin että se notkui väärällään, karjaisi ja nosti lastin kohti kattoa. Kansa ulvoi ja taas oli Kalle omiensa parissa.

Kangasniemi on niitä ainoita suomalaisia urheilijoita, joilla on olympia-, EM- ja MM-kultamitali hallussaan. Muita ovat Emil Väre, Clas Thunberg, Pertti Ukkola ja Thomas Johansson.

Seppo Heiskari vertaa Kallea kirjailija Juhani Peltosen lanseeraamaan Elmoon, joka oli aina ykkönen ja kaikissa lajeissa. Urheiluhullu kansa luki ja kassakoneet kilkattivat. Samaa povaan tällekin kirjalle, jossa on hulvaton huumori yhdistyneenä nauruun kyynelten läpi, jopa katkeruuden kalkkiin. Kangasniemi puhuu asiat suoriksi tapansa mukaan ja mankkaa käyttelevä Heiskari komppaa hienosti.

Kirjan sisältö on yhtä leveää kuin pitkääkin. Kalle, armoitettu verbaalimies hersyttelee ystävillään, joita riittää, valmennuksen nikseillä ja tietysti sillä dopingien mustalla vyyhdellä, joka tuo kunniaa, mutta vie terveyden ja maineen. Kangasniemi sai siitä osansa ja tietysti myös kansan myrkynheitosta vieläkin.

Onpa todella maukasta luettavaa. Lukeutuu elämänkertoihin, joissa ei peitellä tummiakaan aihelmia. Luen sen vielä uudestaan ja uudestaan, nautin. Kulta-Kalle on ollut sankarini jo nuoruuden ajoilta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen