Vapaaksi, Anne Karilahti, readme.fi kustannus

Mainio kirja elämänhallinnasta

Elämäntaidon valmentaja opettaa

Anne Karilahti, Vapaaksi, Luo itse oma elämäsi, readme.fi kustannus, 2018

Oma itsetuskilenuni alkoi vaa´an ja peilin edessä. Päätin pudottaa painoani, ja auttaa itseäni fyysisen ja psyykkisen terveyden tiellä. Pudotin 30 kiloa kahdessa vuodessa, normaalipainooni asti.  Samalla huomasin järjestyksen merkityksen elämässä, niin kodissa kuin mielen roskaläjien suhteen. Myös rahankäyttötottumukset muuttuivat säästölinjalle. Laitoin itseni tasapainoon silläkin osa-alueella, joskaan en ollut ajautunut rahavaikeuksiin aiemminkaan. Ystävistäkin osa jäi pois, koska huomasin heidät turhiksi.

Mutta asiaan. Karilahti on elämäntaidon opettaja ja näyttää tietävän paljon asioita, joista jokaisen elämänonnesta haaveilevan tulisi ottaa oppia.

– Sisäisten esteiden runsaus on useimmiten niin valtava, että saatat tyytyä kohtaloosi.

– Elämä on valintojen summa. Mitä laadukkaampia valintoja teet, sitä laadukkaampi lopputulos.

– Jotta löydät mielenrauhan ja saavutat unelmiesi elämän, sinun tulee luottaa itseesi.

– Kohteliaiden ihmisten seurassa on hyvä olla.

Lueskelinpa kirjaa ihan mieluusti ja oppiakseni. Tietysti mukana on myös mielenkiintoisia elämänhallintaan liittyviä kertomuksia:

Toimittaja huomasi, että tarvitsi jotain enemmän. Hänpä perusti työhyvinvointiyrityksen. Sosiaalinen Jaana oppi valikoimaan ne ihmiset, jotka olivat hänelle aidosti merkityksellisiä. Jaana oli pitkään yrittänyt pudottaa painoaan. Itkuksihan se meni, kun tuli takapakkia kerta toisensa jälkeen. Lopulta hän alkoi itseään kohtaan armolliseksi ja tuumi, että 80% ruuasta pitää olla terveellistä ja 20% vaikka herkkuja. Se keino tepsi.

– Elämän tarkoitus on olla onnellinen ja palvella sitä kautta muita.

Kirja on todella täynnä elämäntaidon helmiä. Se sopii luettavaksi vaikka valikoiden. Tärkeintä on, että tarttuu itseään niskasta kiinni ja kartoittaa fyysisen ja psyykkisen kuntonsa pyrkien parempaan. Siinä ohessa jäävät turhat ystävät pois ja tilalle tulee niitä, jotka ovat tärkeitä ja hyviä. Itselleni kävi ystävien suhteen juuri noin.

Upea kirja. Jokaisen pitäisi lukea sen ohjeita, ja tehdä elämästään, jos mahdollista,  elämisen arvoista.

Jouko Varonen